Ψυχοθεραπεία Παιδιού & Εφήβου

Ψυχοθεραπεία Παιδιού & Εφήβου

Summary Of The Case Studies

Βρεφική-Νηπιακή ηλικία (0 έως 6 ετών):

Μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες, οι άνθρωποι υποτιμούσαν το χρονικό στάδιο των 0 έως 6 ετών. Θεωρούσαν πως η νοημοσύνη του παιδιού ως την ηλικία των 6 δεν του επιτρέπει να διαχειριστεί διάφορα θέματα. Έτσι απλά είναι ένας δέκτης πραγμάτων, τα οποία όμως δεν τον επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό, όσο στη μετέπειτα ηλικία του.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως το παιδί από την πρώτη στιγμή που γεννιέται γίνεται δέκτης όλων των ερεθισμάτων και ανταποκρίνεται αναλόγως. Έρευνες δε, δείχνουν πως ακόμη και το έμβρυο δέχεται ερεθίσματα και διαμορφώνει ίσως συνήθειες από τα ερεθίσματα (περισσότερο ακουστικά) που εισπράττει.

Σε αυτήν τη ηλικία, πολλά είναι τα θέματα που απασχολούν το παιδί και τη ανάπτυξή του. Είναι η περίοδος που εξελίσσεται τόσο αναπτυξιακά και νοητικά, όσο και ψυχο-κοινωνικο-συναισθηματικά.

Σχολική ηλικία (7 έως 12 ετών):

Αυτή η ηλικία χαρακτηρίζεται από την έντονη ενασχόληση του παιδιού με το σχολείο και τους συνομηλίκους. Μέσα σε αυτά τα χρόνια το παιδί εξελίσσεται βιολογικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Τα ενδιαφέροντα του παιδιού πλέον, παύουν να είναι μέσα στο πλαίσιο του σπιτιού. Το παιδί πλέον αποζητά τη χαρά και τη διασκέδαση σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που προάγουν τις ικανότητές τους, και το βοηθούν να αρχίσει α αντιλαμβάνεται τον εαυτό του καλύτερα και να σχηματίζει αυτοεικόνα.

Εφηβεία (12 έως 18 ετών):

Από την ηλικία των 11-13 έως και 17-19 χρονών είναι η κρίσιμη περίοδος της εφηβείας. Σε αυτή την ηλικία παρουσιάζονται πολλά προβλήματα κυρίως επικοινωνίας με τους γονείς, πολλές συγκρούσεις και απογοητεύσεις. Ο έφηβος βιώνει πάρα πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα του, όσο και στην ψυχολογία του. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή είναι που καλείται να διαπραγματευτεί θέματα προσωπικότητας και σχέσεων με την οικογένεια, φίλους και φυσικά με το άλλο φύλο.

x

Φόρμα Επικοινωνίας

    Φόρμα Επικοινωνίας