Συμβουλευτική Γονέων

Οι γονείς αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα με τα παιδιά τους. Κουράζονται να επαναλαμβάνουν κάθε πράγμα 3 φορές, λογομαχούν έντονα, εξαντλούνται από τις γκρίνιες και τα κλαψουρίσματα, τους καβγάδες. Επίσης, αποτυγχάνουν γιατί δεν ακολουθούν μια τακτική με συνέπεια. Είναι αναβλητικοί. Προειδοποιούν μεν, αλλά δεν τηρούν συνεπή στάση μέχρι τέλους, εφαρμόζοντας αυτά που λένε στην πράξη. Τους λείπει η υπομονή. Τιμωρούν πάνω στο θυμό τους.

Οι επιτυχημένοι γονείς και τα παιδιά τους είναι συνέταιροι στην «επιχείρηση πειθαρχία». Οι γονείς χρειάζονται εκπαίδευση, όπως ακριβώς οι επαγγελματίες. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς όχι μόνο στοργικούς αλλά και εκπαιδευμένους.

Ο γονικός ρόλος είναι δυσκολότερος σήμερα επειδή και η παιδική ηλικία είναι δυσκολότερη. Τα παιδιά βρίσκονται κάτω από πίεση. Πειθαρχία και τιμωρία δεν είναι το ίδιο. Όταν χρησιμοποιείται σωστά η τιμωρία είναι ένα μικρό μέρος της συνολικής διαδικασίας της πειθαρχίας.

Σκοπός της πειθαρχίας δεν είναι ο έλεγχος, αλλά η συνεργασία. Συνεργασία σημαίνει ότι τα παιδιά μας επιλέγουν να συμπεριφερθούν σωστά επειδή το βρίσκουν λογικό να συμπεριφέρονται σωστά.

Έχουμε το δικαίωμα να χαιρόμαστε που είμαστε γονείς. Δεν πρέπει να αφήνουμε την «δύσκολή» συμπεριφορά των παιδιών μας να μας εμποδίζει να το χαρούμε!!!