Σχολές Γονέων

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, είναι και ο ρόλος του γονέα που πλήττεται για μια ακόμη φορά! Η σημαντικότητα και η μοναδικότητα του ρόλου είναι δυο αδιαμφισβήτητοι όροι που τον συνοδεύουν! Ο κάθε γονέας είναι μοναδικός και αναντικατάστατος!!!

Στόχος της λειτουργίας των Σχολών Γονέων είναι να στηρίξει τον σύγχρονο γονέα στον ρόλο αυτόν!

Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις. Γνώσεις που δυστυχώς κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν συμπεριέλαβε στην ύλη του κι ούτε ποτέ υπήρξε κάποια ενημέρωση πως προτού γίνεις γονέας, πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί σε αυτό.

Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, οι Σχολές Γονέων δεν παρέχουν στους γονείς μόνο πληροφορίες και στοιχειώδεις γνώσεις, αλλά τις αναγκαίες για τους γονείς μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να τις εφαρμόσουν και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα της εμπειρίας της συμμετοχής σε ομάδα, η οποία δεν παρέχει μόνο πλούσιες ιδέες και γνώσεις, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαφοροποιούνται. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς ενδυναμώνονται και αποκομίζουν ευχαρίστηση και χαρά από την άσκηση του ρόλου τους.

Το πρόγραμμα των Σχολών Γονέων αφορά και στους δύο γονείς, καθώς είμαστε ΔΥΟ σε αυτή την θέση και μόνο με την συνειδητοποίηση αυτή μπορούμε να ξεκινήσουμε από την σωστή αφετηρία.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να νιώσεις πως δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό! Η Βάση μας είναι: «έχουν γίνει λάθη… από εδώ και μπρος… τι γίνεται;».ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, αρχίζουμε πλέον να χρησιμοποιούμε τον όρο «αναπηρία», χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι. Βλέπουμε πλέον άτομα με αναπηρίες να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, να περπατούν δίπλα στον δρόμο, να παρακολουθούν εκδηλώσεις, να κάθονται στο διπλανό τραπέζι. Έχουν πλέον στελεχωθεί θεσμοί και προγράμματα Απασχόλησης που απαρτίζονται από έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Δίπλα όμως σε αυτά τα άτομα με αναπηρία, υπάρχει κι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι εκεί «αλύγιστος φρουρός». Είναι εκείνος που πάντα χαμογελά, χαιρετά, υποδέχεται με ενδιαφέρον όποιον πλησιάζει το άτομο το οποίο φροντίζει. Είναι πολλές φορές τα χέρια, τα πόδια ή ακόμη και η φωνή του ατόμου με αναπηρία. Αυτός είναι ο φροντιστής, ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος που τόσο έχει ξεπεράσει τις προσωπικές του ανάγκες για να είναι ΠΑΝΤΑ εκεί.

Σκοπός των Ομάδων Γονέων Ατόμων με Αναπηρία είναι να ενισχύσει αυτόν τον ρόλο. Να δώσει φωνή και βήμα στον Γονέα που πρέπει να αντέχει χωρίς να μεριμνά για εκείνον, νομίζοντας πως αυτό είναι το σωστό. Στόχος είναι να μοιραστούμε, να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε όλο αυτό.

Στόχος είναι να «φροντιστεί» ο Φροντιστής.

Μέσα σε αυτό βέβαια θα αναπτυχθούν και θεματολογίες που αφορούν στην καθημερινότητα και την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων, όπως:

 • Εκμάθηση τρόπων και τεχνικών για την εξάλειψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών
 • Ανταλλαγή εμπειριών, ευκαιρίες για προβληματισμό και δημιουργία θεραπευτικών σχέσεων
 • Θέματα που απασχολούν τους γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους, όπως: Οικογένεια και σχολείο - Κοινωνικό στίγμα - Διαχείριση θυμού - Φοβίες - Αδελφική ζήλια - Στερεότυπες συμπεριφορές - Επιθετικότητα - Προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης

ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΝΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Μία από τις πιο όμορφες περίοδοι του ζευγαριού, είναι εκείνη της υποδοχής του πρώτου τους παιδιού. Το νέο ζευγάρι κάνει όνειρα και βλέπει να «παράγει» καρπούς η σχέση του. Παράλληλα με αυτά τα πολύ όμορφα συναισθήματα όμως, συμβαίνουν και άλλες σημαντικές αλλαγές στην μεταξύ τους σχέση, καθώς σε λίγο καιρό έρχεται ένα ολοκαίνουργο πρόσωπο, το οποίο και θα συμπεριλάβουν στην μέχρι τώρα δυάδα τους, και θα τους συντροφεύει για μια ζωή. Αυτή είναι και 1η κρίση του ζευγαριού, το οποίο και φαίνεται σε πρόφατες μελέτες, οι οποίες και δίνουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό στους χωρισμούς με τον ερχομό του πρώτου παιδιού.

Αυτή η αντιφατικότητα δεν πρέπει να τρομάζει…. Αλλά να μας κάνει να δούμε αυτό που πρόκειται να συμβεί με περισσότερη ωριμότητα. Αυτό που πρόκειται να έρθει μπορεί να σημάνει από το πιο ευτυχισμένο γεγονός στην ζωή ενός ζευγαριού, έως και το πιο τραγικό.

Το ζευγάρι πρέπει λοιπόν να ενωθεί, να μελετήσει, να συζητήσει και να προγραμματίσει το μέλλον του, πρωτού βρεθεί προ εκπλήξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούνται οι Ομάδες Προετοιμασίας Νέων Γονέων.

Οι ομάδες αφορούν σε νέους γονείς, όπου η έγκυος βρίσκεται από τον 6ο μήνα της κύησης έως και τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Στόχος του προγράμματος είναι η σωστή προετοιμασία και η ενημέρωση των νέων γονέων σε ποικίλα θέματα. Ο συντονισμός των ομάδων γίνεται από Παιδοψυχολόγο-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, και στοχεύει:

 • Οι ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει το ζευγάρι-επαναπροσδιορισμός των ρόλων
 • Θέματα αναπτυξιακά που αφορούν στο μωρό που έρχεται
 • Νέος οικογενειακός προγραμματισμός
 • Η αντίδραση του πρώτου παιδιού τώρα που έρχεται το δεύτερο
 • Η επιστροφή τους στην εργασία και ο αποχωρισμός από το παιδί
 • Ποιοι θα είναι οι «βοηθοί» και τι ρόλο θα παίξουν στην ζωή του ζευγαριού
 • Χρήσιμες πρακτικές οδηγίες που αφορούν στην υγιεινή του μωρού που έρχεται και της νέας μητέρας
 • Ενδυνάμωση της ψυχολογίας

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει διεπιστημονική πλαισίωση από Παιδοψυχολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο και Μαία.